Cystisk

cystisk fibrose

cystisk fibrose

Cystisk fibrose er en arvelig sykdom som påvirker lungene og fordøyelsessystemet. Kroppen produserer tykt og klebrig slim som kan tette lungene og hindre bukspyttkjertelen. Cystisk fibrose (CF) kan være livstruende, og personer med tilstanden har en kortere levetid enn normalt.

  1. Hva er den viktigste årsaken til cystisk fibrose?
  2. Hvordan får du cystisk fibrose?
  3. Kan du leve et normalt liv med cystisk fibrose?
  4. Hva gjør cystisk fibrose med en person?
  5. Hvem er den lengstlevende personen med cystisk fibrose?
  6. Kan du få cystisk fibrose i alle aldre?
  7. I hvilken alder blir cystisk fibrose vanligvis diagnostisert?
  8. Er CF smittsom?
  9. Går cystisk fibrose bort?
  10. Hvordan dør CF-pasienter?
  11. Hvordan påvirker cystisk fibrose livskvaliteten?
  12. Er CF arvelig?

Hva er den viktigste årsaken til cystisk fibrose?

Årsaker. Cystisk fibrose er en arvelig sykdom forårsaket av mutasjoner i et gen som kalles cystisk fibrose transmembran konduktansregulator (CFTR) genet. CFTR-genet gir instruksjoner for CFTR-proteinet.

Hvordan får du cystisk fibrose?

Cystisk fibrose er en genetisk sykdom. Personer med CF har arvet to kopier av det defekte CF-genet - en kopi fra hver av foreldrene. Begge foreldrene må ha minst en kopi av det defekte genet. Mennesker med bare en kopi av det defekte CF-genet kalles bærere, men de har ikke sykdommen.

Kan du leve et normalt liv med cystisk fibrose?

Å leve med cystisk fibrose varierer, siden hver persons kropp kan oppleve forskjellige symptomer og bivirkninger. Den typiske forventede levealderen for noen med CF er midt på 30-tallet. Etter hvert som behandlingene har blitt bedre gjennom årene, lever pasienter med CF nå i 40-årene og utover.

Hva gjør cystisk fibrose med en person?

CF forårsaker tykt slim som tetter visse organer, som lunger, bukspyttkjertel og tarm. Dette kan føre til underernæring, dårlig vekst, hyppige luftveisinfeksjoner, pusteproblemer og kronisk lungesykdom.

Hvem er den lengstlevende personen med cystisk fibrose?

Den eldste personen som fikk diagnosen CF for første gang i USA var 82, i Irland var 76, og i Storbritannia var 79. De som ble diagnostisert etter fylte 50 år, har en lang historie med hyppige forkjølelsesinfeksjoner, bihulebetennelser, lungebetennelse , magesmerter, sur refluks og problemer med å gå opp eller holde på seg.

Kan du få cystisk fibrose i alle aldre?

Mens cystisk fibrose vanligvis blir diagnostisert i barndommen, kan voksne uten symptomer (eller milde symptomer) fremdeles bli funnet å ha sykdommen.

I hvilken alder blir cystisk fibrose vanligvis diagnostisert?

De fleste barn er nå screenet for CF ved fødselen gjennom screening av nyfødte, og de fleste blir diagnostisert etter alder 2. Imidlertid er noen personer med CF diagnostisert som voksne. En lege som ser symptomene på CF vil bestille en svettest og en genetisk test for å bekrefte diagnosen.

Er CF smittsom?

Cystisk fibrose er en arvelig genetisk tilstand. Det er ikke smittsomt. For å få sykdommen må du arve det defekte cystiske fibrose-genet fra begge foreldrene. Sykdommen får slimet i kroppen din til å bli tykk og klebrig og å bygge seg opp i organene.

Går cystisk fibrose bort?

Det er ingen kur mot cystisk fibrose, men behandling kan lette symptomene, redusere komplikasjoner og forbedre livskvaliteten. Tett overvåking og tidlig, aggressiv intervensjon anbefales for å redusere utviklingen av CF, noe som kan føre til lengre levetid.

Hvordan dør CF-pasienter?

Slim hos CF-pasienter er veldig tykt og akkumuleres i tarmene og lungene. Resultatet er underernæring, dårlig vekst, hyppige luftveisinfeksjoner, pustevansker og til slutt permanent lungeskade. Lungesykdom er den vanligste dødsårsaken hos de fleste pasienter.

Hvordan påvirker cystisk fibrose livskvaliteten?

Til tross for at det foreløpig ikke finnes noen kur mot cystisk fibrose, finnes det behandlinger som forbedrer pasienters livskvalitet og forventet levealder. Barn med CF har en tendens til å forbli sunne når de medisineres til voksen alder, men ettersom lungefunksjonen avtar, blir pasienten ofte ufør..

Er CF arvelig?

Cystisk fibrose (CF) er en genetisk sykdom. Dette betyr at det er arvet. Et barn vil bare bli født med CF hvis de arver ett CF-gen fra hver av foreldrene. En person som bare har ett CF-gen kalles en CF-bærer.

Forårsaker og rettsmidler
Forkjølelsessår er forårsaket av visse stammer av herpes simplex-viruset (HSV). HSV -1 forårsaker vanligvis forkjølelsessår. HSV -2 er vanligvis ansva...
forkjølelsessår wiki
Betyr forkjølelsessår at du har en STD? Hva er årsaken til forkjølelsessår? Hva er en forkjølelsessår Wikipedia? Er forkjølelsessår virkelig ille? Hvo...
Mulige medisinske årsaker til kalde føtter
Årsaker til kalde føtter inkluderer kalde temperaturer. Del på Pinterest Kalde føtter er vanlig i kalde temperaturer. ... høyt stress eller angst. Å v...