Jern

Hva er hemokromatose?

Hva er hemokromatose?

Hemokromatose er en arvelig tilstand der jernnivået i kroppen sakte bygger seg opp over mange år. Denne opphopningen av jern, kjent som jernoverbelastning, kan forårsake ubehagelige symptomer. Hvis den ikke behandles, kan dette skade deler av kroppen som lever, ledd, bukspyttkjertel og hjerte.

  1. Hva skjer hvis du har hemokromatose?
  2. Hvor alvorlig er hemokromatose?
  3. Hva er forventet levealder for en person med hemokromatose?
  4. Hva er hemokromatose forårsaket av?
  5. Forsvinner hemokromatose?
  6. Hvilken mat bør du spise hvis du har hemokromatose?
  7. Hva skjer hvis ikke hemokromatose blir behandlet?
  8. Kan du drikke alkohol hvis du har hemokromatose?
  9. Hvordan tester leger for hemokromatose?
  10. Hvordan får du hemokromatose??
  11. Kan du leve et normalt liv med hemokromatose?
  12. Hvem får hemokromatose?

Hva skjer hvis du har hemokromatose?

Arvelig hemokromatose (he-moe-kroe-muh-TOE-sis) får kroppen til å absorbere for mye jern fra maten du spiser. Overflødig jern lagres i organene, spesielt leveren, hjertet og bukspyttkjertelen. For mye jern kan føre til livstruende tilstander, som leversykdom, hjerteproblemer og diabetes.

Hvor alvorlig er hemokromatose?

Hemokromatose, eller jernoverbelastning, er en tilstand der kroppen din lagrer for mye jern. Det er ofte genetisk. Det kan forårsake alvorlig skade på kroppen din, inkludert hjerte, lever og bukspyttkjertel. Du kan ikke forhindre sykdommen, men tidlig diagnose og behandling kan unngå, redusere eller reversere organskader.

Hva er forventet levealder for en person med hemokromatose?

Kumulativ overlevelse var 76% etter 10 år og 49% etter 20 år. Forventet levealder ble redusert hos pasienter som fikk cirrhose eller diabetes sammenlignet med pasienter som presenterte uten disse komplikasjonene på diagnosetidspunktet.

Hva er hemokromatose forårsaket av?

Hemokromatose er forårsaket av et defekt gen som foreldrene kan overføre til et barn. De fleste tilfeller er knyttet til en feil i et gen som heter HFE, som påvirker din evne til å absorbere jern fra maten. Normalt opprettholder kroppen din et jevnt nivå av jern.

Forsvinner hemokromatose?

Det er for tiden ingen kur mot hemokromatose, men det finnes behandlinger som kan redusere mengden jern i kroppen din. Dette kan bidra til å lindre noen av symptomene og redusere risikoen for skade på organer som hjerte, lever og bukspyttkjertel.

Hvilken mat bør du spise hvis du har hemokromatose?

Det er ingen formelle kostholdsretningslinjer for personer med hemokromatose, men noen matvarer som kan være gunstige inkluderer:

Hva skjer hvis ikke hemokromatose blir behandlet?

Hemokromatose er en vanlig årsak til jernoverbelastning. Overflødig jern bygger opp hjertet, leveren, leddene, bukspyttkjertelen og hypofysen. Hvis det ikke behandles, kan det forårsake organskader og føre til hjerteinfarkt, diabetes, skrumplever, leddgikt, depresjon og for tidlig død.

Kan du drikke alkohol hvis du har hemokromatose?

Alkoholforbruk assosiert med genetiske faktorer øker alvorlighetsgraden av arvelig hemokromatose og dermed risikoen for skrumplever og kreft. Derfor bør pasienter som har sykdommen avskrekkes fra å konsumere store mengder alkohol på grunn av den ekstra levertoksisiteten det medfører..

Hvordan tester leger for hemokromatose?

Blodprøvene du har kan inkludere transferrinmetning (TS), serumferritinnivå og leverfunksjonstester. Transferrin er et protein som fører jern i blodet. TS-testen viser hvor mye jern transferrin bærer. Dette hjelper legen din med å finne ut hvor mye jern det er i kroppen din.

Hvordan får du hemokromatose??

Symptomer på hemokromatose inkluderer: Smerter i leddene, spesielt knokene. Trøtthet. Uforklarlig vekttap.

Kan du leve et normalt liv med hemokromatose?

Med tidlig diagnose og behandling er en normal levetid mulig. Hvis organskader allerede har oppstått, kan behandling forhindre ytterligere skade og forbedre forventet levealder. Imidlertid kan det hende at behandlingen ikke kan reversere eksisterende skade. Hvis hemokromatose ikke behandles, kan det føre til alvorlig organskade eller til og med død.

Hvem får hemokromatose?

Frekvens. Type 1 hemokromatose er en av de vanligste genetiske lidelsene i USA, og rammer omtrent 1 million mennesker. Det rammer oftest mennesker av nordeuropeisk avstamning. De andre typene hemokromatose anses å være sjeldne og har blitt studert i bare et lite antall familier over hele verden.

nyresykdom hunder
Hos hunder er kronisk nyresykdom assosiert med aldring, og kan i enkle vendinger betraktes som slitt ut av nyrevevet. Startalderen er ofte relatert ti...
mat for nyrenes helse
Her er 20 av de beste matvarene for mennesker med nyresykdom. Blomkål. Blomkål er en næringsrik grønnsak som er en god kilde til mange næringsstoffer,...
10 hjemmemedisiner for nyreinfeksjoner
Du kan også bruke hjemmemedisiner for å unngå UTI og forbedre nyrefunksjonen. Drikk mye vann. ... Drikk tranebærjuice. ... Unngå alkohol og kaffe. ......