Akromegali

Hva er akromegali?

Hva er akromegali?

Akromegali er en sjelden tilstand der kroppen produserer for mye veksthormon, noe som får kroppsvev og bein til å vokse raskere. Over tid fører dette til unormalt store hender og føtter, og et bredt spekter av andre symptomer.

  1. Hva er den vanligste årsaken til akromegali?
  2. Hva er forventet levealder for noen med akromegali?
  3. Kan akromegali helbredes?
  4. Hva skjer hvis akromegali blir ubehandlet?
  5. Hvordan bekrefter du akromegali?
  6. Er akromegali smertefull?
  7. Hvilke organer er påvirket av akromegali?
  8. Gir akromegali hårtap?
  9. Kjører akromegali i familier?
  10. Kan du forhindre akromegali?
  11. Gjør akromegali deg høyere?
  12. Er akromegali en kronisk tilstand?

Hva er den vanligste årsaken til akromegali?

Hos voksne er en svulst den vanligste årsaken til for mye GH-produksjon: Hypofysetumorer. De fleste tilfeller av akromegali er forårsaket av en ikke-kreft (godartet) svulst (adenom) i hypofysen. Svulsten produserer store mengder veksthormon, og forårsaker mange av tegn og symptomer på akromegali.

Hva er forventet levealder for noen med akromegali?

Pasienter som er vellykket behandlet for akromegali og hvis veksthormon og IGF-1 nivåer faller til normalt, har normalt en forventet levetid.

Kan akromegali helbredes?

Ofte er bløtvevsendringene de første som forbedres merkbart. Noen ganger, selv om GH-nivåer har blitt redusert av operasjonen, blir ikke akromegali kurert. I disse tilfellene kan du få ytterligere behandling som medisinering og / eller strålebehandling.

Hva skjer hvis akromegali blir ubehandlet?

Osteoporose, type 2 diabetes og kardiovaskulære problemer. Hvis den ikke behandles, kan akromegali - når kroppen din produserer for mye veksthormon - føre til ulike komplikasjoner. De vanligste akromegali-komplikasjonene involverer leddproblemer, mangel på hypofysen og luftveisproblemer.

Hvordan bekrefter du akromegali?

Leger diagnostiserer oftest akromegali ved å bestille to blodprøver som hjelper med å avgjøre om kroppen din lager for mye GH.

  1. IGF test. Nivåer av GH i blodet kan endres gjennom dagen. ...
  2. Oral glukostoleransetest. For å bekrefte diagnosen vil legen din bestille en oral glukosetoleransetest.

Er akromegali smertefull?

Personer med akromegali kan lide av hodepine, vondt i bein og ledd og økt svette. Folk som ikke har sett dem på en stund, kan være klar over en endring i utseendet, og dette kan ofte sees når man ser på fotografier over flere år.

Hvilke organer er påvirket av akromegali?

I de fleste tilfeller er akromegali forårsaket av veksten av en godartet svulst (adenom), som påvirker hypofysen. Symptomer på akromegali inkluderer unormal utvidelse i bein i hender, armer, føtter, ben og hode.

Gir akromegali hårtap?

Resultatene indikerer at hårtap faktisk er et problem som oppleves av mange pasienter som blir operert for akromegali. Av de som ble inkludert i studien, opplevde mer enn halvparten av deltakerne (54%) noe hårtap mellom 3 og 6 måneder etter prosedyren..

Kjører akromegali i familier?

Akromegali går noen ganger i familier, men oftest arves det ikke. Adenomer utvikler seg vanligvis spontant på grunn av en genetisk endring i en hypofysecelle. Denne endringen forårsaker ukontrollert vekst av de berørte cellene, og skaper svulsten.

Kan du forhindre akromegali?

Akromegali kan ikke forhindres. Tidlig behandling kan forhindre at sykdommen blir verre og bidra til å unngå komplikasjoner.

Gjør akromegali deg høyere?

Langvarig bruk av HGH-injeksjoner kan forårsake en tilstand som kalles akromegali. Voksne kan ikke vokse seg høyere ved å bruke det syntetiske veksthormonet. Høye doser vil tykke personens bein i stedet for å forlenge dem. Personer med akromegali vil oppleve en gjengroing av bein, spesielt i hender, føtter og ansikt.

Er akromegali en kronisk tilstand?

Akromegali er en sjelden, kronisk, endokrin lidelse, vanligvis forårsaket av hypersekresjon av veksthormon (GH) i en lengre periode fra et somatotrof adenom.

forkjølelsessår
Betyr forkjølelsessår at du har en STD? Hva er hovedårsaken til forkjølelsessår? Hva forårsaker forkjølelsessår på leppene? Hvordan blir du kvitt fork...
fordelene med kald dusj
Fordelene med å ta en kald dusj inkluderer beroligende kløende hud. vekker deg. økende sirkulasjon. redusere ømhet i muskler etter trening. potensielt...
glomerulær filtreringstest
Hva er glomerulær filtreringstest? Hva er en normal GFR? Hva er normal GFR-alder? Hva er den normale GFR-frekvensen for en nyre? Bør jeg bekymre meg h...