Kleptomania

Forstå Kleptomania

Forstå Kleptomania

Kleptomania (klep-toe-MAY-nee-uh) er den tilbakevendende manglende evnen til å motstå trang til å stjele gjenstander som du generelt ikke egentlig trenger, og som vanligvis ikke har mye verdi. Kleptomania er en sjelden, men alvorlig psykisk lidelse som kan forårsake mye følelsesmessig smerte for deg og dine nærmeste hvis de ikke blir behandlet.

  1. Husker kleptomaner stjele?
  2. Er Kleptomaniacs klar over?
  3. Hvordan lever du med en kleptoman?
  4. Er kleptomania en form for OCD?
  5. Hva som utløser kleptomani?
  6. Hvor ofte stjeler kleptomane?
  7. Kan kleptomania brukes som et juridisk forsvar?
  8. Hvordan slutter jeg å være kleptoman?
  9. Stjeler et symptom på bipolar?

Husker kleptomaner stjele?

Personer med kleptomani føler sterke oppfordringer til å stjele, med angst, spenning og opphisselse som fører til tyveri og føler glede og lettelse under tyveriet. Mange kleptomane føler seg også skyldige eller anger etter at stjelehandlingen er over, men klarer senere ikke å motstå trangen.

Er Kleptomaniacs klar over?

DSM-5 bemerker at tyveriet ikke er gjort for å uttrykke sinne eller hevn, eller som svar på en villfarelse eller hallusinasjon. Noen kleptomaner er ikke engang bevisst klar over at de begår tyveri før senere.

Hvordan lever du med en kleptoman?

Kleptomania må behandles. Det innebærer vanligvis en kombinasjon av medisiner og samtaleterapi, samt deltakelse i støttegrupper. Selv om det ikke finnes medisiner spesielt laget for kleptomani, kan legen foreskrive avhengighetsmedisiner som er ment å minimere trang til å stjele.

Er kleptomania en form for OCD?

Kleptomania blir ofte sett på som en del av tvangslidelse (OCD), siden de uimotståelige og ukontrollerbare handlingene ligner de ofte overdrevne, unødvendige og uønskede ritualene til OCD. Noen individer med kleptomani viser hamstringssymptomer som ligner på de med OCD.

Hva som utløser kleptomani?

Årsaken til kleptomani er ikke kjent. Flere teorier antyder at endringer i hjernen kan være roten til kleptomani. Mer forskning er nødvendig for å bedre forstå disse mulige årsakene, men kleptomani kan være knyttet til: Problemer med et naturlig forekommende hjernekjemikalie (nevrotransmitter) kalt serotonin.

Hvor ofte stjeler kleptomane?

Hvor vanlig er kleptomani? Selv om butikktyveri er vanlig, er ekte kleptomani ganske sjelden (0,3 til 0,6 prosent av befolkningen generelt). Det er anslått at mellom 4 og 24 prosent av butikktyverne har kleptomani.

Kan kleptomania brukes som et juridisk forsvar?

Selv om kleptomani er en legitim psykisk helsetilstand som er anerkjent av medisinsk institusjon, kan den ikke brukes som et lovlig kriminelt forsvar. Med andre ord, et individ er fullt ansvarlig for deres stjeleaktivitet og kan straffeforfølges til tross for diagnosen kleptomani.

Hvordan slutter jeg å være kleptoman?

Mestring og støtte

  1. Hold deg til behandlingsplanen din. Ta medisiner som anvist og delta på planlagte terapitimer. ...
  2. Utdann deg selv. ...
  3. Identifiser utløserne dine. ...
  4. Få behandling for rusmisbruk eller andre psykiske helseproblemer. ...
  5. Finn sunne utsalgssteder. ...
  6. Lær avslapning og stressmestring. ...
  7. Hold fokus på målet ditt.

Stjeler et symptom på bipolar?

I tillegg kan andre psykologiske lidelser som kleptomani, bipolar lidelse, alvorlig depresjon eller angst, dissosiativ lidelse og til og med traumatisk hjerneskade føre til at folk stjeler..

hvor lenge er forkjølelse smittsom
Du er vanligvis smittsom med forkjølelse 1-2 dager før symptomene dine begynner, og du kan være smittsom så lenge symptomene dine er tilstede - i sjel...
Er respiratorisk syncytialvirus som en forkjølelse? Lær mer om RSV
Respiratorisk syncytial (sin-SISH-ul) virus kan også infisere voksne. Hos voksne og eldre, sunne barn er RSV-symptomer milde og etterligner vanligvis ...
10 symptomer på nyreproblemer
Tegn på nyresykdom Du er mer sliten, har mindre energi eller har problemer med å konsentrere deg. ... Du har problemer med å sove. ... Du har tørr og ...