Mandler

fjerning av mandler

fjerning av mandler

Tonsillektomi (ton-sih-LEK-tuh-me) er kirurgisk fjerning av mandlene, to ovale pads med vev på baksiden av halsen - en mandel på hver side. En tonsillektomi var en gang en vanlig prosedyre for å behandle infeksjon og betennelse i mandlene (betennelse i mandlene).

  1. Er det ille å fjerne mandler?
  2. Kan du leve uten mandlene?
  3. Hvor vondt er det å fjerne mandlene?
  4. Hva er fordelene med å fjerne mandlene?
  5. Blir du sykere mer uten mandler?
  6. Hva er ulempene ved å fjerne mandler?
  7. Hva vil skje hvis mandelen blir fjernet?
  8. Hva er aldersgrensen for å få mandlene fjernet?
  9. Forandrer stemmen din å fjerne mandler?
  10. Hvorfor er mandelfjerning verre for voksne?
  11. Hvor lang tid tar mandelkirurgi?
  12. Hva du skal spise etter fjerning av mandler?

Er det ille å fjerne mandler?

En tonsillektomi er en vanlig prosedyre som leger bruker for å behandle kroniske infeksjoner i mandlene eller andre komplikasjoner, for eksempel pusteproblemer eller snorking. Prosedyren er vanligvis trygg, men nyere forskning antyder at mandelektomi kan ha langsiktige, skadelige effekter på helsen.

Kan du leve uten mandlene?

Du trenger åpenbart ikke mandlene og adenoidene dine for å leve - de er ikke vitale organer som vårt hjerte og lunger. Mandler og adenoider spiller imidlertid en viktig rolle i kroppens immunsystem. I følge National Institutes of Health begynner "adenoider vanligvis å krympe etter omtrent 5 år.

Hvor vondt er det å fjerne mandlene?

Pasienter kan oppleve litt smerte når de kommer seg etter en tonsillektomi. Du kan ha vondt i halsen etter operasjonen. Du kan også føle smerter i kjeve, ører eller nakke. Få god hvile, spesielt de første to til tre dagene etter operasjonen.

Hva er fordelene med å fjerne mandlene?

Her er 5 fordeler med å ha mandelektomi.

Blir du sykere mer uten mandler?

Hvis du har mandlene ute som barn, vil du tre ganger så sannsynlig lide av forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner, og kan gi deg mer sårbarhet overfor en rekke andre smittsomme sykdommer, har en studie konkludert med at.

Hva er ulempene ved å fjerne mandler?

Tonsillektomi har, i likhet med andre operasjoner, visse risikoer:

Hva vil skje hvis mandelen blir fjernet?

Etter tonsillektomi kan du fortsatt få forkjølelse, sår hals og infeksjoner i halsen. Men du får ikke betennelse i mandlene med mindre mandlene vokser tilbake, noe som er uvanlig. Selv om mandlene er en del av immunsystemet, påvirker ikke fjerning av dem kroppens evne til å bekjempe infeksjoner.

Hva er aldersgrensen for å få mandlene fjernet?

Etter at barnet ditt har fylt 12-18 måneder, begynner andre vev å ta over mandlenes immunfunksjoner. Fordi de ikke lenger er pålagt å bekjempe infeksjoner, krymper mandlene vanligvis over tid. Det er derfor de kan fjernes trygt under en prosedyre som kalles tonsillektomi, om nødvendig.

Forandrer stemmen din å fjerne mandler?

Mål og hypotese: Anekdotisk bevis antyder at mandelektomi ikke har noen skadelige konsekvenser for en persons stemme under normal vokal etterspørsel. Imidlertid er det uklart om de forstørrede dimensjonene av orofarynx etter tonsillektomi svekker kvaliteten til en profesjonell stemmebruker..

Hvorfor er mandelfjerning verre for voksne?

En annen grunn til at voksne har en tøffere tid, er at jo eldre du er, desto vanskeligere er det for en kirurg å få mandlene dine ut, sa han. Hver gang du har vondt i halsen, dannes det litt arrvev på mandlene, og jo mer sår hals du har hatt, jo mer arrvev vil komme i veien under operasjonen.

Hvor lang tid tar mandelkirurgi?

Operasjonen tar omtrent 30 minutter til 1 time, men utvinningen fra anestesi kan ta noen timer. Barnet ditt kan få forskrevet medisiner etter operasjonen.

Hva du skal spise etter fjerning av mandler?

Prøv myk mat og kjølig drikke for å lindre smerter i halsen, for eksempel:

10 vanlige spørsmål om type B influensa
Hvilken influensa er verre A eller B? Hvor lenge varer influensa B? Hvordan overlever du influensa B? Hvor smittsom er influensa type B? Hva er forskj...
Hva forårsaker forkjølelsessår?
Forkjølelsessår (herpes labialis) er små blemmer som vanligvis dannes på leppene eller huden rundt munnen, nesen og haken. De er forårsaket av infeksj...
Mulige medisinske årsaker til kalde føtter
Årsaker til kalde føtter inkluderer kalde temperaturer. Del på Pinterest Kalde føtter er vanlig i kalde temperaturer. ... høyt stress eller angst. Å v...