Delirium

Delirium Hva det er og hva det ikke er

Delirium Hva det er og hva det ikke er

Delirium refererer til en endring i hjernens nevrokjemi som får en person til å bli svært forvirret og ikke i stand til å tenke klart. Mennesker med delirium kan ofte ikke huske nylige hendelser eller hvor de er. Tilstanden kommer vanligvis raskt, men symptomene kan komme og gå.

  1. Hva er det første tegn på delirium?
  2. Hva er de tre typene av delirium?
  3. Går delirium bort?
  4. Hvor lenge kan du leve med delirium?
  5. Hva er den beste behandlingen for delirium?
  6. Hva skjer hvis delirium ikke blir behandlet?
  7. Kan eldre komme seg fra delirium?
  8. Kan noen få delirium?
  9. Hvilke stoffer forårsaker delirium?
  10. Hvor lang tid tar det for delirium å løse seg?
  11. Kan delirium føre til demens?
  12. Hvordan ser delirium tremens ut?

Hva er det første tegn på delirium?

Plutselig forvirring om tid og ofte om sted (hvor de er) kan være et tidlig tegn på delirium. Hvis delirium er alvorlig, vet folk kanskje ikke hvem de eller andre mennesker er. Tenking er forvirret, og mennesker med delirium vandrer, blir noen ganger usammenhengende. Deres bevissthetsnivå (bevissthet) kan svinge.

Hva er de tre typene av delirium?

Eksperter har identifisert tre typer delirium:

Går delirium bort?

Delirium kan vare fra en dag til noen ganger måneder. Hvis personens medisinske problemer blir bedre, kan de kanskje gå hjem før deliriet forsvinner. Noen menneskers deliriumsymptomer blir mye bedre når de går hjem.

Hvor lenge kan du leve med delirium?

Delirium kan vare i noen dager, uker eller til og med måneder, men det kan ta lengre tid for personer med demens å komme seg. På sykehus vil omtrent 20-30% av eldre på medisinske avdelinger ha delirium og opptil 50% av personer med demens.

Hva er den beste behandlingen for delirium?

Hvordan behandles delirium?

Hva skjer hvis delirium ikke blir behandlet?

På lang sikt kan delirium forårsake permanent skade på kognitiv evne og er forbundet med en økning i langtidsopptak. Det fører også til komplikasjoner, som lungebetennelse eller blodpropp som svekker pasienter og øker sjansene for at de vil dø i løpet av et år.

Kan eldre komme seg fra delirium?

Selv om deliriumsymptomer vanligvis er midlertidige, kan det ta litt tid for eldre voksne å komme seg helt etter en delirium-episode. Vær forberedt på å hjelpe din kjære med daglige aktiviteter i løpet av denne tiden.

Kan noen få delirium?

Delirium er vanlig, særlig blant eldre mennesker på sykehus. Det er vanligvis hjernens reaksjon på et eget medisinsk problem (eller flere medisinske problemer på en gang). Problemer som kan forårsake delirium inkluderer: smerte.

Hvilke stoffer forårsaker delirium?

Observasjonsstudier viser at de vanligste medisinene assosiert med delirium er beroligende hypnotika (benzodiazepiner), smertestillende midler (narkotika) og medisiner med antikolinerg effekt. Andre medisiner i giftige doser kan også forårsake delirium.

Hvor lang tid tar det for delirium å løse seg?

Delirium tømmes ofte på få dager eller uker. Noen reagerer kanskje ikke på behandlingen på mange uker. Du kan også se problemer med minne og tankeprosess som ikke forsvinner. Snakk med helsepersonell om bekymringene dine.

Kan delirium føre til demens?

I det siste tiåret har langtidsstudier avdekket at en enkelt episode av delirium kan øke risikoen for å utvikle demens år senere.3, og øke hastigheten på kognitiv tilbakegang hos de som allerede har tilstanden4. Det motsatte er også sant: å ha demens gjør det mer sannsynlig at noen utvikler delirium3.

Hvordan ser delirium tremens ut?

Delirium tremens (DTs) er en rask forvirring som vanligvis skyldes tilbaketrekning fra alkohol. Når det oppstår, er det ofte tre dager i abstinenssymptomene og varer i to til tre dager. Fysiske effekter kan omfatte risting, skjelving, uregelmessig hjerterytme og svette. Folk kan også hallusinere.

hvor lenge er forkjølelse smittsom
Du er vanligvis smittsom med forkjølelse 1-2 dager før symptomene dine begynner, og du kan være smittsom så lenge symptomene dine er tilstede - i sjel...
behandling av kronisk nyresykdom
Behandlinger kan omfatte medisiner med høyt blodtrykk. ... Medisiner for å senke kolesterolnivået. ... Medisiner for å behandle anemi. ... Medisiner f...
10 matvarer som forårsaker nyrestein
Når du er ferdig med å spise, festes noe ekstra oksalat til kalsium i nyrene. Det kan produsere steiner. Så begrens hermetikk, pakket kjøtt, hurtigmat...