Delirium

delirium betydning

delirium betydning

Delirium er en alvorlig forstyrrelse i mentale evner som resulterer i forvirret tenkning og redusert bevissthet om miljøet. Starten på delirium er vanligvis rask - innen få timer eller noen få dager.

  1. Hva er det første tegn på delirium?
  2. Går delirium bort?
  3. Hva er forskjellen mellom demens og delirium?
  4. Hva er betydningen av delirium på engelsk?
  5. Hva som utløser delirium?
  6. Hva skjer hvis delirium ikke blir behandlet?
  7. Hva er den beste behandlingen for delirium?
  8. Hvor lenge kan du leve med delirium?
  9. Hvilke stoffer forårsaker delirium?
  10. Hvordan behandler du delirium hos eldre?
  11. Fører delirium til demens?
  12. Kan noen få delirium?

Hva er det første tegn på delirium?

Plutselig forvirring om tid og ofte om sted (hvor de er) kan være et tidlig tegn på delirium. Hvis delirium er alvorlig, vet folk kanskje ikke hvem de eller andre mennesker er. Tenking er forvirret, og mennesker med delirium vandrer, blir noen ganger usammenhengende. Deres bevissthetsnivå (bevissthet) kan svinge.

Går delirium bort?

Delirium kan vare fra en dag til noen ganger måneder. Hvis personens medisinske problemer blir bedre, kan de kanskje gå hjem før deliriet forsvinner. Noen menneskers deliriumsymptomer blir mye bedre når de går hjem.

Hva er forskjellen mellom demens og delirium?

Delirium er vanligvis forårsaket av akutt sykdom eller legemiddeltoksisitet (noen ganger livstruende) og er ofte reversibel. Demens er vanligvis forårsaket av anatomiske endringer i hjernen, begynner langsommere og er generelt irreversibel.

Hva er betydningen av delirium på engelsk?

1: en akutt (se akutt følelse 1a (2)) mental forstyrrelse preget av forvirret tenkning og forstyrret oppmerksomhet vanligvis ledsaget av ordnet tale og hallusinasjoner. 2: vanvittig spenning at han ville gå rundt rommet sitt i en delirium av glede - Thomas Wolfe en mengde i en tilstand av delirium.

Hva som utløser delirium?

Delirium kan ofte spores til en eller flere medvirkende faktorer, for eksempel en alvorlig eller kronisk sykdom, endringer i metabolsk balanse (som for eksempel lavt natrium), medisiner, infeksjon, kirurgi eller alkohol- eller medikamentforgiftning.

Hva skjer hvis delirium ikke blir behandlet?

På lang sikt kan delirium forårsake permanent skade på kognitiv evne og er forbundet med en økning i langtidsopptak. Det fører også til komplikasjoner, som lungebetennelse eller blodpropp som svekker pasienter og øker sjansene for at de vil dø i løpet av et år.

Hva er den beste behandlingen for delirium?

Hvordan behandles delirium?

Hvor lenge kan du leve med delirium?

Delirium kan vare i noen dager, uker eller til og med måneder, men det kan ta lengre tid for personer med demens å komme seg. På sykehus vil omtrent 20-30% av eldre på medisinske avdelinger ha delirium og opptil 50% av personer med demens.

Hvilke stoffer forårsaker delirium?

Observasjonsstudier viser at de vanligste medisinene assosiert med delirium er beroligende hypnotika (benzodiazepiner), smertestillende midler (narkotika) og medisiner med antikolinerg effekt. Andre medisiner i giftige doser kan også forårsake delirium.

Hvordan behandler du delirium hos eldre?

Hjelp til med å forhindre medisinske problemer ved å:

  1. Gi personen riktig medisinering etter en vanlig tidsplan.
  2. Tilbyr rikelig med væsker og et sunt kosthold.
  3. Oppmuntre til regelmessig fysisk aktivitet.
  4. Få rask behandling for potensielle problemer, for eksempel infeksjoner eller metabolske ubalanser.

Fører delirium til demens?

Hos mennesker uten eksisterende demens resulterte delirium i åtte ganger økning i risikoen for demens. Hos personer med eksisterende demens var delirium assosiert med en akselerasjon av demens alvorlighetsgrad, tap av uavhengighet i fysisk funksjon og høyere dødelighet.

Kan noen få delirium?

Delirium er vanlig, særlig blant eldre mennesker på sykehus. Det er vanligvis hjernens reaksjon på et eget medisinsk problem (eller flere medisinske problemer på en gang). Problemer som kan forårsake delirium inkluderer: smerte.

kaldt dusj testosteron
En studie fra 1991 fant at stimulering av kaldt vann ikke hadde noen effekt på nivået av testosteronnivå, selv om fysisk aktivitet gjorde det. En stud...
Hva var den kalde krigen?
Hva var den korte oppsummeringen av den kalde krigen? Hvorfor ble det kalt den kalde krigen? Hva er den kalde krigen og hvorfor er den viktig? Hva def...
10 nyresvikt symptomer
Tegn på nyresykdom Du er mer sliten, har mindre energi eller har problemer med å konsentrere deg. ... Du har problemer med å sove. ... Du har tørr og ...